Det kan være utroligt svært at finde de rigtige vine på den store dag. Det skal være helt perfekt og i symbiose med middagen, og så må det gerne være lige prikken over i’et uden at overtage noget. Det er altså mange kriterier, som flere forskellige vine skal matche maden med. Derfor zoomer vi her ind på, hvad du skal kigge efter, når du skal vælge vin til forretten. Ofte vil cateren eller dem, der står for maden komme med et godt bud, men det er vigtigt at udforske alle muligheder, så det bliver det helt rigtige for jer.
Overvej maden
Der kan være stor forskel på, hvad man vælger til forret til brylluppet, og det skal vinen selvfølgelig afspejle. Er det en let forret, så kan en let og rislende hvidvin gøre sig godt, mens en tungere forret kan akkompagneres af en rosé med mere syre og dybde. Generelt er det nemlig vigtigt for vin, at det harmonerer med maden. Hverken vin eller mad må overskygge hinanden, men skal i stedet komplimentere hinandens smagssammensætninger. Så når du kender dit menukort, kan du begynde at planlægge vinen derfra.
Kend dine egne smagsløg
Én ting er, hvad der passer til maden, men det skal naturligvis også passe til brudeparrets smagsløg. Hvis I ikke er til tørre vine med en masse syrlige noter, så er det ikke vinen, I skal gå med. Her kan det være en god idé at gå mere med en all-around vin som en let perlende rosé eller Pinot Grigio, som kan drikkes til alt fra lette appetizers til fyldige forretter på grund af dens store sødme samtidig med mange fine og friske noter. Her er pinot grigio trentino doc 2021 et rigtigt godt bud, fordi den er sødligere uden at være en dessertvin.
Stadig i tvivl?
Det kan være en rigtig god idé at alliere sig med en vinkender. Det kan være, at du allerede har en god ven eller veninde, som gør sig i vine. Ellers kan det give rigtig god mening at besøge en vinbutik eller selv søge viden på nettet. For mange vil det være en god idé at vælge en mere sød hvidvin til forretten, så den falder i fleres smag, da mange ikke er glade for meget tørre vine. Men igen er det en smagssag, som skal balanceres med maden. I sidste ende er det en god idé at smage sig lidt frem og så finde sin yndlings på markedet.